Örnahallen var sprängfull med en publik på 1.200 personer när Hylte Volleys första SM-guld bärgades mot rivalen Örkelljunga VK.

Framgångens historia började ju egentligen med ett beslut 1986 då Hylte Volleys historia faktiskt kunde tagit slut.  Herrlaget åkte ur division 1, men ett 15-tal spelare samlades på en pizzeria i Hyltebruk för att prata om framtiden. Frågan var ifall de skulle fortsätta eller skulle man helt enkelt avveckla verksamheten. Efter hand under kvällen växte beslutet fram mer och mer och till slut var alla överens om att “fasen vi är mycket bättre än så här och det ska vi visa.” Leif Nilsson började även som ordförande i klubben då efter ett år som kassör.

Det gick 3 år och då vart man ända uppe i Elitserien, där man sedan har hållit sig kvar. Efter ytterligare 7 år kom så denna dag när Örnahallen rent ut sagt kokade av folk från varenda hörn i södra Sverige.  En liten anekdot som Leif Nilsson har berättat, är att Örnahallen på den tiden fick ta in cirka 1.100 personer i hallen. När all publik kommit, vilka i förväg hade köpt och bokat sina biljetter, kom det ännu en buss med cirka 50 supporters från Örkelljunga. Personen i Hylte Volley, vilken lovat ÖVK:s 50 personer att biljett fanns till dem, glömde tala om detta till Boris Bengtsson som ansvarade för alla biljetter. Lite kaos och kalabalik blev det allt, men tack vare Hylte Volleys stora Brandkårsgäng, som tillsammans med polisen tog ett beslut om att de också fick komma in, kunde till slut närmare 1.200 personer komma in.

Än idag är det många som minns den dagen, antingen glädjen hos Hylte Volley, eller tårarna hos Örkelljunga. Dessa två lag  blev sen Svensk Volleybolls giganter under närmare10 år. I alla fall så ledde Hylte Volley med 2-0 inför tredje matchen den 3 april 1995. Det blev en riktigt het tillställning och efter några timmar var Hylte Volleys första SM-guld bärgat. Att få göra detta i en till bristningsgräns fullsatt hall då nästan 1.200 personer letat sig dig, måste varit underbart för alla Hyltes supportrar, funktionärer och spelare. Nämnas kan att idag får Örnahallen ta in 180 (sittande) och 300 (stående eller sittande på bänkar), så nog var det fullsatt alltid.

Hallandspostens Anders Tornell har gjort ett stort reportage om dagen i fredagens Hallandsposten (4 april 2020) om det historiska och han har även varit flitig och pratat med alla spelare och tränare. Om ni är prenumerant på Hallandsposten hittar ni hans reportage här

Vi har även bett Leif delge sina egna ord om denna kväll.

En historisk dag 3 april 2020, för exakt 25 år sedan exploderade Örnahallen då HYLTE/HALMSTAD VOLLEY Bollklubb (då Hylte Volley Bollklubb) tog sitt första SM GULD.

Glädjen visste inga gränser. Hela bygden stöttade sina GULD-hjältar och en dröm hade blivit sann. Kommande veckan var i sus och dus. ”Det var som i en dimma, var det verkligen sant?”. Ja det var sant och ett hårt arbete hade gett resultat.

Leif fortsätter; Grunden som låg i framgången, var ett utbrett och framgångsrikt ungdomsarbete  Det i kombination med sammanhållning, laganda och ett utbrett ungdomsarbete och känslan för klubben. Viktigt var att våra representationslag delade med sig av sitt kunnande till våra ungdomar. Kung eller drottning var man inte bara för att man tagit en plats i A-trupperna, det föder inga framgångar. Var man inte beredd att hjälpa till utanför planen kommer inte livsnerven vara lång för dig i klubben. Att representera klubben utanför planen var lika viktigt och är lika viktigt idag som då. Än idag gäller att ge ungdomarna en meningsfull fritidssysselsättning och god idrottslig utbildning. Vi försöker alltid bredda vår ungdomsverksamhet, näst intill självförsörjande på spelare till våra representationslag, behålla herrlaget i elitserien, damlaget i nytt elitseriekval, ha en sund volleybollfilosofi och vara attraktiva för våra sponsorer.

Vi ville fortsätta att vara kommunens PR-ansikte och vara 90-talets lag i svensk volleyboll. Idag är vi den klubb, som i modern tid, ha tagit flest SM-titlar. Många såg oss som den lilla klubben i volleybollsverige för 25 år sedan och idag möts vi av respekt och många utanför volleyboll kretsen säger, ”ja H/H Volley är ju en stor klubb”.

Jag är mäkta stolt över alla som jag fått jobba tillsammans med under mina år som ordförande, utan dom hade vi aldrig varit där vi är idag. Idag är jag övertygad om att jag bidragit med mycket för det klubben åstadkommit fram till idag. Det  är verkligen en fantastisk resa. Idag hjälper jag till som marknads- och sponsoransvarig och hjärtat kommer aldrig gå ur klubben och inte heller det stora engagemanget och jag vet utan hårt arbete går det inte.”

Laget som tog första SM-bucklan var

Patrik Engström

Joseph Wolff

Håkan Berggren

Kristian Johansson

Mattias Darlin

Fredrik Engberg

Christian Wigren

Mikael Kjellström

Kristian Wrethander

Jacek Kresakowski

Micael Svensk

Henrik ”HP” Johansson

Tore Johansson, tränare

Gunnar Kärrbrandt, assisterande tränare